Hiustenlähtö

Pirkko Brusila

Hiusten kunto on vahvasti yhteydessä yleiskuntoon ja hormonaaliseen tilanteeseen. Esim. kilpirauhassairauksissa hiusten rakenne ja kasvu voi muuttua. Myös pitkittynyt stressi ja monet pitkäaikaislääkitykset, esim. särkylääkkeiden käyttö, heikentävät hiuksia.

Hiusten harveneminen alkaa n. 45 v:n iässä, myös hiusten pigmentti alkaa muuttua. Estrogeenin vaikutuksen vähetessä miessukupuolihormoniemme vaikutus saa enemmän jalansijaa aiheuttaen hiusten kasvun hidastumista ja yksittäisten hiusten ohenemista. Naisetkin huomaavat, että erityisesti ohimoilla ja päälaella alkavat hiukset diffuusisti harveta. Perimätekijöistä riippuen ilmiö voi joidenkin kohdalla olla varsin voimakas. (Kyseessä on eri asia kuin pälvikalju, alopecia, jossa karvakato ilmenee joko tarkkarajaisina laikkuina tai jopa kaikkien kehon karvojen katoamisena). Jos kevyesti hiuksia sormien välissä vetämällä irtoaa enemmän kuin 4 hiusta, voi kyse olla lisääntyneestä hiusten harvenemisesta, 1-3 hiuksen irtoaminen on normaalia. Lääkärin kanssa on aina syytä keskustella sairausperäisen hiusten lähdön poissulkemiseksi.

Samoihin aikoihin hiusmuutosten kanssa naisilla voi ilmetä myös leukaparran kasvua, lähinnä paksujen jouhien ilmaantumisena leukaan. Ylipainoisilla naisilla tätä tapahtuu selkeästi enemmän ja aikaisemmin kuin normaalipainoisilla.  

Parrankasvun ehkäisyssä onkin normaalipainon ylläpitäminen perusasia. Hankalassa karvaisuudessa tehokkainta, joskin vaivalloisinta hoitoa ovat ihotautilääkäreiden tekemät epilaatiohoidot, joissa yksittäiset karvajuuret tuhotaan. Helpointa on kuitenkin keski-ikäisten ja vanhempien naisten ”parranajo” eli yksittäisten karvojen omatoiminen nyppiminen.

Hyvää hiusten kuntoa voi ylläpitää syömällä kevyttä kasvis- ja vihannespitoista, monipuolista kotiruokaa, josta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Säännöllinen ulkoilu, monipuolinen liikunta ja säännöllinen, riittävä uni ovat terveyden vaalimisen kulmakiviä myös hiusten hyvinvoinnin kannalta. Tupakointi vaikuttaa haitallisesti hiustenkin kuntoon, joten lopettaminen on kannatettavaa myös siitä syystä.

Hiusten ohenemista voi ehkäistä ja hoitaa hyvän yleiskunnon ja terveyden ohella hyvillä hiustenhoitotuotteilla. Apteekeista löytyy erilaisia tuotteita joko suunkautta nautittavina, pesuaineina tai linimentteinä, joista voi olla apua hiusten kunnon ylläpidossa.