Hormonihoito ja sen toteutus

Tarja Nevala

Jos vaihdevuosioireet ovat häiritseviä ja hankalia, niitä voidaan hoitaa hormoneilla. Hormonihoitoa suositellaan elämänlaadun parantamiseen sekä luukadon ehkäisyyn erityisesti niille naisille, joiden menopaussi on alkanut alle 45-vuotiaana tai ennenaikaisesti alle 40-vuotiaana. Alle 45-vuotiaalla naisella on kuitenkin syytä varmistaa onko kyseessä vaihdevuodet tai joku muu tila.

Vaihdevuosioireiden hoidon kulmakivi on estrogeeni. Suomessa käytetään ns. luonnollista estrogeenia eli estradiolia. Pelkkää estrogeenia käytetään hoitona naisille, joilta kohtu on poistettu ja yhdistettynä keltarauhashormoniin heille, joilla kohtu on tallella.

Suuri lääkevalikoima mahdollistaa yksilöllisen hoidon.

Estrogeenia löytyy tabletteina, geelinä ja laastareina, lisäksi emättimen limakalvo-oireiden paikallishoitovalmisteina. Mikä ero on sitten tableteilla ja laastarilla/geelillä?

Tabletit ovat lääkkeenä tuttu hoito ja niitä otetaan päivittäin. Tiedetään, että tablettihoito nostaa hyvää HDL-kolesterolia tehokkaammin kuin ihon kautta annosteltu hoito. Muistettava puolestaan on, että suun kautta otettu estrogeeni lisää tyroksiinin tarvetta kilpirauhaslääkitystä saavilla potilailla.

Ihon kautta annosteltavassa laastari- ja geelihoidossa vältetään maksan ensikierron aineenvaihdunnan vaikutus, jolloin annos voidaan pitää matalana ja pitoisuudet ovat tasaisemmat. Laastari vaihdetaan kaksi kertaa viikossa, geeliä levitetään iholle päivittäin.

Milloin ihon kautta:                          

  • Jos potilaalla on paljon lääkkeitä tai maksan toiminnassa on häiriötä tai on sappivaivaa
  • Jos on ylipainoa
  • Jos naisella on migreeni, diabetes tai epilepsia
  • Jos toivotaan vähäisempää vaikutusta maksan hyytymistekijätuotantoon, jolloin tukosriski ei suurene

Terveellä naisella eri annosreittien tuomat hyötyjen ja haittojen erot ovat pieniä.

On tärkeää, että nainen tuolloin voi itse valita annostelumuodon.

Keltarauhashormonin tehtävä on pitää vuodot kurissa ja suojata kohdun limakalvoa. Jos vaihdevuosien alkuvaiheessa on vuotoihin liittyviä ongelmia, voidaan keltarauhashormonia käyttää ilman estrogeenia tabletteina jaksottaisesti joka kuukausi tai joka toinen kuukausi. Keltarauhashormonijakson  jälkeen tulee yleensä tyhjennysvuoto.

Upea suomalainen keksintö on hormonikierukka, jonka keltarauhashormoni vaikuttaa siellä missä pitääkin eli kohdun sisällä ” täsmähoitona ”. Keltarauhashormoni pitää kohdun sisälimakalvon ohuena näin suojaten sitä eikä vuotoja yleensä esiinny.

Keltarauhashormonia löytyy siis tabletteina ja hormonikierukan muodossa, lisäksi laastarissa yhdessä estrogeenin kanssa.

Tiboloni on vaihdevuosioireita helpottava hormoni, jolla on samanlaisia hyötyjä ja riskejä kuin muillakin hormonivalmisteilla.

Jos kuukautiset ovat olleet poissa alle vuoden, kannattaa hoito aloittaa estrogeenin ja jaksottaisen keltarauhashormonin yhdistelmällä vuotohäiriöiden minimoimiseksi.

Hoidon, jolla ei tule tyhjennysvuotoja, voi aloittaa, jos potilas haluaa päästä eroon vuodoistaan ja menopaussista on kulunut vähintään yksi vuosi.

Hormonihoidon aloittamisen jälkeen oireet yleensä helpottavat 1-2 viikossa. Kun hoito aloitetaan, sitä on tarkoitus käyttää säännöllisesti eikä kuuriluontoisesti.

Hormonihoidon alkuvaiheessa, jopa muutaman kuukaudenkin ajan, rinnat saattavat aristaa. Se on vaaraton oire. Myöhemmässä hoidon vaiheessa rintojen arkuus voi olla merkki liian suuresta estrogeeniannoksesta, jolloin annosta pienennetään.

Hormonihoidon käytön kesto

Jos hormonikorvaushoito ei aiheuta haittavaikutuksia tai ongelmia, sitä voidaan käyttää vaihdevuosioireita helpottamaan niiden esiintymisen ajan eli joskus pitkiäkin aikoja.

Toisaalta pitkään, yli 3-5 vuotta ylittäviin hoitoihin liitetään erityisesti rinta- ja munasarjasyövän lisääntynyt riski.

 

Hoidon kestoon vaikuttaa naisen kokonaisterveys ja elämäntavat. Näiden perusteella voidaan arvioida hormonikorvaushoidosta saatavia hyötyjä ja haittoja. Apuna voi käyttää FINRISKI-laskuria, joka arvioi riskin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin seuraavan 10 vuoden aikana. 

Hormonihoidon lopetus

Tärkein syy hoidon uudelleenaloitukseen on vaikeiden vaihdevuosioireiden palautuminen. Oireet palaavat usein jo viikon, viimeistään kuukauden kuluessa hoidon lopettamisesta. Mutta oireet voivat kuitenkin loppua tai vähentyä siedettäviksi muutaman kuukauden kuluessa. Usein elämäntilanne määrittää hoidon aloittamisen uudelleen: työelämän vaativissa tehtävissä toimiessa alkaa hoidon herkemmin uudelleen, mutta helpottuneessa työtilanteessa tai eläkkeellä voi kestää oireita paremmin aloittamatta hoitoa uudelleen.

Ennen hoidon aloittamista ja hoidon aikana

Ennen hormonihoidon aloittamista käydään joko oman gynekologin tai terveyskeskuslääkärin vastaanotolla. Vastaanotolla käydään läpi sairaudet, lääkkeet ja suvun terveys. Lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen sekä tutkii rinnat.

Papa-näyte ( irtosolunäyte ) suositellaan otettavaksi 3-5 vuoden välein ellei aikaisempien solumuutosten takia tiheämpi seuranta ole tarpeen. Seulonta-Papoja otetaan 5 vuoden välein 30-60 vuotiailta.

Kohdun ja munasarjojen ultraäänitutkimus voi olla myös oireiden takia aiheellinen, erityisesti jos on esiintynyt vuotohäiriöitä. Tarvittaessa silloin otetaan myös näyte kohdun limakalvolta.


 

Mammografiaa suositellaan 2 vuoden välein. Seulontatutkimuksia tehdään 2 vuoden välein 50-69 –vuotiaille.

Verenpaine ja paino voidaan mitata ja harkinnan  mukaan ottaa erilaisia verikokeita sekä luuntiheystutkimus.

Hyvä muistaa!                                            

Käy säännöllisesti lääkärilläsi

Papa-kontrolli 3-5 vuoden välein
Käy seulontamammografioissa ja muista tutkia rintasi
Liiku riittävästi ja hallitse painosi
Huolehdi riittävästä vitamiinien ja hivenaineiden saannista
Ole sosiaalinen ja nauti elämästä