Limakalvojen paikallishoito

Pirkko Brusila

Estrogeenituotannon hiipumisen seurauksena naiset voivat huomata mm. ryppyjen lisääntymistä ja ihon sekä kudosten kimmoisuuden vähenemistä. Siitä johtuen esim. laskeumien esiintyminen on varsin tavallista.

Vaikeimmat muodot niistä kuuluvatkin leikkaushoidon piiriin, jolloin haavapintojen paranemisen turvaamiseksi tarvitaan hyvää paikallishoitoa jo ennen leikkaukseen menoa. Hormonipuutoksesta johtuen ilmenee limakalvojen ohenemista ja kuivumista sekä emättimen seinämien poimuisuuden vähenemistä. Parisuhteessa elävät kiinnittävät huomiota siihen, ettei kostuminen erotiikan hellissä hetkissä onnistu enää entiseen tapaan vaan tarvitaan liukasteita. Silti voi tuntua yhdyntäkipua ja kun maitohappobakteeristokin on samalla vähentynyt, pienten limakalvorikkoumien seurauksena tulee herkemmin aristelua ja emätintulehduksia, tuntuu kirvelyä, polttelua tai sitkeää kutinaa. Moni ilmaisee tuntemuksiaan sanomalla, että ” alavatsa jotenkin tuntuu koko ajan”. Apteekin kosteuttavia tuotteita on jo kenties kokeiltu, mutta ilman riittävää apua. Kutinalle on tyypillistä, ettei se hiivahoitokokeiluillakaan parane.

Samanaikaisesti voi ilmetä lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta ilman, että on kyse virtatietulehduksesta. Ikävimpiä ovat tilanteet, joissa syntyy virtsatulehduskierre ja potilas voi joutua jopa teho-osastolle munuaisiin nousseen tulehduksen vuoksi. Näissä tilanteissa on taustasyynä kuivuudesta johtuva limakalvojen vastustuskyvyn heikkeneminen. Aivan kaikki naiset eivät suinkaan kärsi limakalvokuivuudesta, varsinkaan jos ei ole seksisuhdetta. Joissakin sairauksissa limakalvo-oireita voi esiintyä jo ennen vaihdevuosia ja erilaisia limakalvosairauksiakin voi ilmetä samanaikaisesti hormonaalisista syistä johtuvan kuivuuden ohella. Atoopikoilla ja esim. Sjögrenin syndroomaa potevilla on normaalissakin hormonaalisessa tilanteessa kuivuusoireita, jolloin vaihdevuosissa säännöllisen, riittävän paikallishoidon tarve korostuu. Myös hyvin mietojen hormonihoitojen yhteydessä voi ilmetä paikallishoidon lisäämisen tarvetta, kun systeemihoito ei kylliksi jaksa ylläpitää limakalvojen hyvinvointia. Limakalvo-oireissa voi toki ominkin päin tehdä parin viikon hoitokokeilun alla esitetyn mukaisesti, mutta jos siitä ei ole apua tai näyttäytyy poikkeavia vuotoja, on syytä keskustella lääkärin kanssa. Sen jälkeen voi paikallishoitoa periaatteessa jatkaa lääkärin ohjeiden mukaisesti vuosikausia eteenpäin, vaikkapa satavuotiaaksi. Hoidolle ei ole yläikärajaa. Paikallishoitovaihtoehtoina löytyy reseptivapaasti mietoja estrogeenivalmisteita joko emätintabletteina, -voiteina tai -puikkoina. Aluksi hoitovalmistetta laitetaan emättimeen 1-2 viikon ajan joka yöksi ja sen jälkeen ylläpitohoitona pari kertaa viikossa. Voidetta voi levittää myös ulkopuolelle ns. ”täsmähoitona” juuri sinne, missä kuivuutta tai kutinaa tuntuu. Aivan alussa emätinpuikkojen käyttö saattaa joskus aiheuttaa valmisteen apuaineista johtuvaa kirvelyä. Siksi kannattaakin puikkomuotoa kokeilla vasta, kun parissa viikossa limakalvo on ensin voiteilla tai tabletilla vahvistunut. Parin viikon alkuhoidon aikana limakalvojen kimmoisuus ja luontainen kosteus palautuvat. Myös emättimen oma, terve maitohappobakteeristo kukoistaa pitäen tulehdukset loitolla. Ohjeita noudattaen hoito on turvallista ja soveltuu myös rintasyöpäpotilaille, sillä oikealla annostuksella ei ole todettu tapahtuvan merkittävää estrogeenin imeytymistä verenkiertoon.

Paikallishoitovaihtoehdoksi löytyy vielä pehmeä silikonirengas, joka asetetaan emättimeen kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. 


 Kimmoisana se pysyy hyvin paikoillaan eikä tunnu lainkaan. Se on ainoa reseptiä edellyttävä estrogeenipitoinen paikallishoitomuoto ja sopii erinomaisesti esim. hoitolaitosten potilaille helppoutensa ja pitkän vaihtovälinsä ansiosta. Hyvä paikallishoito saa myös tiuhaan vessaan hätyyttelevän virtsarakon rauhoittumaan ja lievissä ponnistamiseen, esim. aivastuksiin tai nosteluihin liittyvissä virtsan karkailuissa limakalvon kunnon paraneminen saattaa auttaa myös virtsan pidätyksessä. Tehokkainta on kuitenkin lantionpohjan lihasten kunnosta huolehtiminen, mistä on iloa molemmille osapuolille myös rakastelussa. Lantionpohjan lihasten harjoittamisohjeita voi kysyä lääkäriltä tai asiaan perehtyneeltä fysioterapeutilta.

Jos on huomannut virtsaamisvälien lyhentyneen niin, että yölläkin enenevästi joutuu heräämään vessaan, on syytä kouluttaa virtsarakkoaan sietämään pidempiä tyhjentymisvälejä. Virtsapakon tunteen alkaessa pitää vain sinnikkäästi pinnistellä vastaan, jolloin pakon tunne laukeaa. Se palaa taas uudelleen mutta näin pinnistellen voi vähitellen saada virtsaamisvälejä pidennettyä merkittävästi. Hyvin hoidettujen limakalvojen ansiosta tällainen rakon koulutus toimii tehokkaammin.

Jos estrogeenipitoisia tuotteita ei voi tai halua kuitenkaan käyttää, apteekeista löytyy monia kosteuttavia tuotteita niin ulkopuolelle limakalvoille levitettävinä voiteina kuin emättimeen laitettavina puikkoina. On vain muistettava, että ne eivät aktivoi emättimen limakalvoa rakentamaan kimmoisuutta ja kosteutta edistäviä solukerroksia eivätkä samalla tavalla myöskään korjaa paikallista immuunijärjestelmää kuten estrogeenituotteet tekevät. Niiden tehtävä on vain kostuttaa. Toki tavallisia perusvoiteita, ihoöljyjä tai A-vitamiinipitoisia voiteita voi käyttää ulkosynnyttimien kosteuttamiseen.

Jos yhdyntöihin liittyy kipuja hyvästä limakalvojen paikallishoidosta huolimatta, ja eritoten, jos oire on uusi, on syytä antaa lääkärin selvittää kivun syy. Ulkosynnyttimissä ja emättimenkin limakalvoilla voi olla itsenäisiä limakalvosairauksia ja sisäsynnytinelinten tulehduksiin sekä kasvaimiin voi liittyä kipuoireita. Jos on kuiva, tuntuu rakastelu ikävältä, jopa kivuliaalta ja siten voi kehittyä vastenmielisyys ihanaksi yhdessäolon hetkeksi aiottua tilannetta kohtaan. Erotiikan helliin hetkiin onkin syytä ottaa aina liukasteita mukaan, jos vähänkään tuntuu siltä, että oma kostuminen ei ole riittävää. Paikallishoidoista ei puolison tarvitse pelätä koituvan itselleen haittaa. Korkeassakin iässä erotiikka ja hellä läheisyys voivat olla elämän suuria rikkauksia, joilla on elämänlaatua ja hyvinvointia ylläpitävä merkitys. Hyvästä ei pidä luopua vaan tulee määrätietoisesti ylläpitää myös limakalvojen terveyttä - vaikka satavuotiaaksi!

Lähteet:

    1) Mäkinen Juha, Meltomaa Seija, Neirama Otto, Klemi Pekka, Miettunen Tiina, Kenraali Juha, Mäenpää Jukka. Estrogeenia tarvitaan myös paikallishoitona emättimeen. SLL 2001;18:2015 -18. 
    2) Käypä hoito suositus: Virtsankarkailu (naiset) julkaistu 16.12.2011