Seksuaalisuus vaihdevuosissa

Leena Väisälä

Vaihdevuodet eivät vaikuta yhtäkkisesti naisen seksuaalielämään. Seksuaalisuus on hyvin yksilöllistä ja monimuotoista. Joillekin naisille seksi ei ole koskaan ollut kovin keskeistä elämässä, vaikka he ovat kaikinpuolin tyytyväisiä elämäänsä. Osa naisista kyllästyy aktiiviseen seksielämään ja keskittyy muihin asioihin elämässä ikääntymisen ja mahdollisen kumppanin menettämisen myötä. Toisaalta suuri osa naisista jatkaa aktiivista seksielämää pitkälle vanhuuteen saakka, eikä mitään ikärajaa seksille ole.

Tutkimusten mukaan ne vaihdevuosi-ikäiset naiset nauttivat eniten seksuaalisuudestaan, jotka arvostavat seksuaalisuuttaan, ovat hyväkuntoisia ja osaavat kertoa toiveistaan ja tarpeistaan kumppanilleen.

Seksuaalisuuden suhteen on tärkeää arvostaa itseään naisena, omaa kehoa, omaa nautintoa. Tähän kuuluu myös mahdollisten haitallisten vaihdevuosioireiden hoito. Jos hikoilet ja kärsit kuumista aalloista ja nukut yösi huonosti, on selvää, ettei energiaa nautintoon ja seksiin kovin paljon ole. Tällaisessa tilanteessa vaihdevuosioireiden hoito auttaa myös seksielämässä. Lisäksi emättimen mahdollinen kuivuus häiritsee naisen kiihottumisreaktiota, ja yhdyntä tai muu sukupuolielinten hyväily voi tuntua epämiellyttävältä tai kivuliaalta.

Paikalliset sukupuolielinten oireet on helppoa hoitaa paikallisilla estrogeenivalmisteilla, ks. paikallishoito. Myös liukasteitten käytön opettelu kuuluu normaaliin aktiiviseen seksielämään jo nuoremmillakin. Liukasteita löytyy monenlaisia, ja kokeilemalla löytyy parhaat valmisteet.

Seksuaalista virittyneisyyttä lisää monet seikat, kuten hyvä suhde kumppaniin. Fyysistä suhdetta kumppaniin ylläpitää arjessa tapahtuva halailu, silittely ja suukottelu. Kaikenlainen yhteinen hauskanpito tukee parisuhdetta. Myös kumppanin hieronta rentouttaa ja lähentää. Ihokontakti on tärkeää, ja sitä voi ylläpitää vaikkapa nukkumalla alasti saman peiton alla. Joskus, esimerkiksi sairaudesta johtuen, totutut seksitavat, esim. yhdyntä ei onnistu. Tällöin on erityisen tärkeää ylläpitää eroottista kipinää muilla keinoin, esimerkiksi halailemalla ja suukottelemalla. Yhdyntäkeskeisyys seksissä ei monille naisille ole paras tapa nauttia seksuaalisuudesta. Kannattaakin yksilöllisesti etsiä parhaat tavat hyväillä klitorista, jotta naisellakin on mahdollisuus kiihottua ja saada orgasmeja.

Seksuaalifantasiat ylläpitävät seksuaalista halua. Niitä voi myös jakaa kumppanin kanssa vaikkapa lukemalla tai katsomalla eroottisia filmejä. Kaikkia fantasioita ei tietenkään tarvitse jakaa, mutta yhteiset fantasiat ja roolileikit ylläpitävät parhaimmillaan molemminpuolista nautinnollista seksuaalisuutta.

Seksi on aikuisten leikkiä: siihen tarvitaan leikkimielisyyttä ja huumoria. Kaikki, mikä on molempien mielestä nautinnollista on sallittua. Aikuisten leikkiin voidaan käyttää myös leluja. Seksileluja saa nykyään helposti netistä tilaamalla. Erilaiset vibraattorit auttavat stimuloinnissa, ja niistä voi saada lisäpotkua, varsinkin jos tuntuu, että kiihottuminen ja/tai orgasmin saaminen ovat hidastuneet tai vaikeutuneet. Vibraattoreja on monenlaisia. 

Leluja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti sekä sooloseksiin että kumppanin kanssa jaettavaksi. Itsetyydytys eli sooloseksi on nautinnollinen tapa pitää yllä sukupuolielinten toimintakykyä ja verenkiertoa. Monet harrastavat sooloseksiä nuoruudesta vanhuuteen, parisuhdestatuksesta riippumatta. Erityisen tärkeää sooloseksi on sellaisina aikoina, kun kumppanin kanssa seksi ei ole mahdollista esim. sairastumisen, kuoleman tai eron vuoksi. Sooloseksi on myös aina turvaseksiä, ja siinä voi mielikuvissaan seikkailla juuri niin eksoottisesti ja paheellisesti kuin haluaa.

Omasta itsestä huolta pitäminen tukee itsetuntoa ja seksuaalisuutta. On myös tärkeää pitää omasta ulkomuodostaan. Tätä tukee terveet elämäntavat ja painon pudotus sellaiseksi, että viihtyy omassa kehossaan. Kaunis pukeutuminen ja kauniit alusvaatteet nostattavat monen naisen naisellista itsetuntoa. On tärkeää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on.

Seksuaalisuuteen liittyvistä toiveista ja tarpeista kertominen voi olla vaikeaa. Tätä voi auttaa se, että katsotaan yhdessä jotakin aiheeseen liittyvää TV-ohjelmaa tai elokuvaa tai jaetaan sopivaa kirjallisuutta. Ihmiset muuttuvat ajan kanssa, ja se mitä kumppani on joskus vuosia sitten sanonut tai todennut, ei ehkä enää pidä paikkaansa. Ainoa tapa tietää toisen mielipiteitä on kysyä. Kumppani ei myöskään ole ajatusten lukija. Tämän vuoksi kumppanille on hyvä opetella kertomaan omista mieltymyksistään ja toiveistaan.

Jos kuitenkin tuntuu siltä, että seksuaalisuuden alueella on ongelmia tai haasteita, joita ei itse tai kumppaninsa kanssa pysty ratkaisemaan, kannattaa hakea ammattiapua, mieluiten ennemmin kuin myöhemmin. Myös gynekologilta voi kysyä neuvoja seksuaalielämään. 

Seksuaalisuus ja seksi eivät siis lopu vaihdevuosiin, ellei nainen itse niin halua. Jos menettää kumppaninsa eron tai kuoleman vuoksi, on nykyään mahdollista etsiä tehokkaasti uutta kumppania erilaisten nettiportaalien kautta. Sooloseksi mahdollistaa seksuaalisen nautinnon tilanteessa, jossa kumppani ei ole läsnä tai kumppania ei ole. Nautinto omasta kehosta ja seksuaalisuudesta on mahdollista ihmisen koko elämän ajan, ja harjoitus tekee mestarin tälläkin alueella.