Vaihdevuosioireiden hoito lääkkeettömin keinoin

Päivi Polo

Vaikka hormonikorvaushoito on tehokkain vaihdevuosioireita helpottava hoito, voidaan oireita hoitaa myös lääkkeettömin keinoin. Nämä keinot sopivat erityisesti niille naisille, joilla oireet ovat lieviä tai kestävät vain lyhyen aikaa.

Jos hormonikorvaushoito on vasta-aiheista tai se aiheuttaa hankalia haittavaikutuksia, on myös tällöin perusteltua kokeilla erilaisia lääkkeettömiä vaihtoehtoja. Lisäksi lääkkeettömät vaihtoehdot sisältävät useita elämäntapamuutoksia, jotka ovat yleishyödyllisiä. Tieteelliset tutkimukset hoidoista ovat kuitenkin vähäisiä tai tutkimustulokset tehosta ristiriitaisia.

Erilaisten rentoutusharjoitusten, erityisesti joogan, on todettu helpottavan jossakin määrin vaihdevuosioireita. Toisten tutkimusten mukaan liikunta, vähintään tunnin kestävä ja sydämen sykettä nostattava, vähintään kolme kertaa viikossa, näyttäisi vähentävän sekä kuumia aaltoja että uniongelmia. Vaikka kaikki tutkimukset eivät tue tätä löydöstä, on liikunnan harrastaminen terveyshyödyllistä, ja siten suositeltavaa myös vaihdevuosi-ikäiselle naiselle. Akupunktion tehoa vaihdevuosioireiden hoitoon on myös tutkittu, mutta sillä ei ole todettu olevan selvää tehoa. Toisaalta hoidosta ei myöskään ole todettu olevan haittaa. Kerrospukeutuminen, jolloin kiinnitetään huomiota tekstiilien hengittävyyteen, on hyödyllistä hikoiluoireista kärsivillä naisilla. Huoneilman viilentäminen, erityisesti makuuhuoneessa, ja tuulettimien käyttö helpottavat hikoilevan oloa.

Elämäntapamuutokset, kuten tupakoinnin lopettaminen ja runsaan alkoholin nauttimisen välttäminen, saattaa osaltaan helpottaa vaihdevuosioireita. Erittäin tärkeää oireiden hallinnassa ylipainoisilla naisilla on laihdutus. Lisäksi vaihdevuosien jälkeen, aineenvaihdunnan hidastuttua, paino nousee vuosittain ½-1 kg, vaikka nainen noudattaisi aikaisempaa ruokavaliotaan, joten ruokailutottumusten keventäminen vaihdevuosien jälkeen on usein välttämätöntä painonnousun ehkäisemiseksi. Kuumat juomat, erityisesti kahvi, ja mausteiset ruuat, saattavat provosoida vaihdevuosioireita, joten niiden välttäminen tai ainakin vähentäminen saattaa osaltaan helpottaa oireita.