Iho ja hiukset

Pidä huolta ihosta

Ihossa tapahtuu runsaasti muutoksia, kun ihminen ikääntyy. Kollageenin määrä vähenee, joten iho ohenee ja siihen tulee helpommin pinnallisia vaurioita. Pigmentin tuottaminen heikkenee, joten iho voi palaa auringossa herkemmin. Myös ihon kimmoisuus muuttuu, koska siihen vaikuttava proteiini, elastiini, alkaa hajota 50–60 ikävuoden jälkeen. Lisäksi talirauhasten toiminta ja määrä vähenee, joten iho tuntuu kuivemmalta. Myös ihon kasvainten mahdollisuus kasvaa iän myötä, joten ajoittain on suotavaa tehdä ihon kokonaisvaltainen tarkastus.

Monipuolinen ravinto, riittävä nesteen juonti, liikunta ja muutoinkin terveelliset elämäntavat ovat omiaan hidastamaan ihon ikääntymistä. Säännöllinen perusvoiteiden käyttö on sekin ikääntyvän ihon hoidon kulmakiviä. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota ikääntyvän ihon pesutapaan. Liian voimakas pesu tai ihon käsittely saattaa aiheuttaa ihon pinnan rikkoumaa. Tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se vähentää ihon ravinteiden saantia ja vaikuttaa ihon ryppyisyyteen.

Huomio hiuksiin

Hiusten pigmentti alkaa muuttua noin 45 vuoden iässä, samoin harveneminen kiihtyy. Kun estrogeenin vaikutus vähenee, hiusten kasvu hidastuu ja hiukset ohenevat. Perintötekijät vaikuttavat siihen, kuinka voimakas vaikutus on. Jos hiuksia irtoaa keveällä vetäisyllä selvästi enemmän kuin kolme, kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Hiusmuutosten lisäksi voi leukaan kasvaa häiritseviä partakarvoja. Ylipainoisilla naisilla tätä tapahtuu enemmän ja aikaisemmin kuin normaalipainoisilla. Partakarvoja voi nyppiä itse pois. Karvajuuret voidaan myös tuhota ihotautilääkärien tekemällä epilaatiohoidolla.

Hyvää hiusten kuntoa voi ylläpitää syömällä kevyttä kasvis- ja vihannespitoista ruokaa, josta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Säännöllinen ulkoilu, monipuolinen liikunta ja säännöllinen, riittävä uni ovat myös hiusten hyvinvoinnin kulmakiviä. Tupakointi vaikuttaa haitallisesti hiustenkin kuntoon, joten lopettaminen on kannatettavaa myös tästä syystä.

Hiusten ohenemista voi ehkäistä ja hoitaa hyvän yleiskunnon ja terveyden ohella hyvillä hiustenhoitotuotteilla. Apteekeista löytyy erilaisia tuotteita, joista voi olla apua hiusten kunnon ylläpidossa.