Vaihdevuodet arjessa

Limakalvot ja
virtsankarkailu

Limakalvojen kuivuminen

Hormonipuutoksesta johtuen limakalvot tyypillisesti ohenevat ja kuivuvat. Limakalvorikkoumat ja limakalvojen vastustuskyvyn heikkeneminen voivat aiheuttaa aristusta ja emätintulehduksia, joka tuntuu kirvelynä tai sitkeänä kutinana. Samanaikaisesti voi ilmetä lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta ilman, että on kyse virtsatietulehduksesta. Myös yhdyntä voi tuntua kivuliaalta. Kudosten kimmoisuuden väheneminen voi jopa johtaa häiritseviin laskeumiin.

Apteekista löytyy lukuisia kosteuttavia tuotteita, joita voi kokeilla hoitona. Myös reseptivapaita estrogeenivalmisteita voi kokeilla. Estrogeenihoito aktivoi emättimen limakalvoa rakentamaan kimmoisuutta ja kosteutta edistäviä solukerroksia sekä korjaa paikallista immuunijärjestelmää. Hyvällä paikallishoidolla voi lisääntynyt virtsaamistarpeen tunne asettua ja yhdyntäkin tuntua helpommalta.

Jos näistä hoitomuodoista ei ole apua tai vuodot ovat poikkeavia, on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Virtsankarkailu

Virtsankarkailuun voi vaikuttaa pitämällä huolta yleiskunnosta ja toimintakyvystä. Säännöllinen emättimen alueen ihon ja limakalvojen hoitaminen on myös tärkeää. Virtsankarkailua voi tapahtua fyysisen rasituksen tai ponnistuksen yhteydessä, esim. yskäisyssä tai aivastuksessa. Tällöin karkaavan virtsan määrä on tyypillisesti vähäinen. Tätä niin kutsuttua ponnistusinkontinenssia voi hoitaa vahvistamalla lantionpohjan lihaksia ja kiinnittämällä huomiota ryhtiin. Vaikeaa ponnistusinkontinenssia voidaan parantaa myös leikkaushoidolla.

Pakkoinkontinenssissa virtsa karkaa runsaasti äkillisen ja pakottavan voimakkaan virtsaamistarpeen seurauksena. Tähän vaivaan voi pyrkiä vaikuttamaan pidentämällä virtsaamisvälejä. Pakkoinkontinenssia voidaan hoitaa myös lääkehoidoin.