Vaihdevuodet arjessa

Seksuaalisuus

Vaihdevuodet eivät vaikuta yhtäkkisesti naisen seksuaalielämään. Seksuaalisuus on hyvin yksilöllistä ja monimuotoista.

Joillekin naisille seksi ei ole koskaan ollut kovin keskeistä elämässä, kun taas osa naisista kyllästyy aktiiviseen seksielämään ikääntymisen ja mahdollisen kumppanin menettämisen myötä. Toisaalta suuri osa naisista jatkaa aktiivista seksielämää pitkälle vanhuuteen saakka, eikä mitään ikärajaa seksille ole. Seksuaalisuuden suhteen on tärkeää arvostaa itseään naisena, omaa kehoa, omaa nautintoa.

Jos vaihdevuosioireet häiritsevät elämää, vähentävät ne luonnollisesti myös seksuaalista halukkuutta. Emättimen mahdollinen kuivuus häiritsee kiihottumisreaktiota, ja yhdyntä tai muu sukupuolielinten hyväily voi tuntua epämiellyttävältä tai kivuliaalta. Sukupuolielinten oireita voi hoitaa paikallisilla estrogeenivalmisteilla. Myös liukasteitten käyttö kuuluu normaaliin aktiiviseen seksielämään jo nuoremmillakin.

Fyysistä suhdetta ylläpitävät arjen hellyys ja yhteinen hauskanpito. Eroottista kipinää voi lisätä monin keinoin; seksi on aikuisten leikkiä, jossa tarvitaan ripaus huumoria sekä kärsivällisyyttä, jotta löytyy molempia tyydyttäviä tapoja nauttia siitä.

Vaihdevuodet ja seksuaalisuus
Seksuaalisuutta rajoittaviin oireisiin löytyy apua. Arvosta seksuaalisuuttasi.

Itsetyydytys eli sooloseksi on sekin nautinnollinen tapa pitää yllä sukupuolielinten toimintakykyä ja verenkiertoa.

On myös tärkeää pitää omasta ulkomuodostaan. Tätä tukevat terveet elämäntavat ja painon pudotus sellaiseksi, että viihtyy omassa kehossaan. Kaunis pukeutuminen ja ihanat alusvaatteet voivat nostattaa naisellista itsetuntoa. On tärkeää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on.

Seksuaalisuus ja seksi eivät lopu vaihdevuosiin, ellei nainen itse niin halua. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että seksuaalisuuden alueella on ongelmia tai haasteita, joita ei itse tai kumppaninsa kanssa pysty ratkaisemaan, kannattaa hakea ammattiapua. Myös gynekologilta voi kysyä neuvoja seksuaalielämään.