Hormonikorvaushoidot

Hormonihoidon
toteutus

Ennen hormonihoidon aloittamista ja sen aikana

Ennen hormonihoidon aloittamista käydään joko oman gynekologin tai terveyskeskuslääkärin vastaanotolla. Vastaanotolla selvitetään sairaudet, lääkkeet ja suvun terveys. Lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen sekä tutkii rinnat.

Papa-näyte (irtosolunäyte) suositellaan otettavaksi 3–5 vuoden välein ellei aikaisempien solumuutosten takia tiheämpi seuranta ole tarpeen. Seulontapapoja otetaan viiden vuoden välein 30–60-vuotiailta. Kohdun ja muna- sarjojen ultraäänitutkimus voi olla myös oireiden takia aiheellinen, erityisesti jos on esiintynyt vuotohäiriöitä. Tarvittaessa silloin otetaan myös näyte kohdun limakalvolta.

Mammografiaa eli rintojen kuvausta suositellaan 2 vuoden välein. Seulontatutkimuksia tehdään 2 vuoden välein 50–69-vuotiaille. Verenpaine ja paino voidaan mitata ja harkinnan mukaan ottaa erilaisia verikokeita sekä luuntiheystutkimus.

Estrogeeni

Vaihdevuosioireiden hoidon kulmakivi on estrogeeni. Suomessa käytetään ns. luonnollista estrogeenia eli estradiolia. Pelkkää estrogeenia käytetään hoitona naisille, joilta kohtu on poistettu ja yhdistettynä keltarauhashormoniin heille, joilla kohtu on tallella.

Keltarauhashormoni

Keltarauhashormonin tehtävä on pitää vuodot kurissa ja suojata kohdun limakalvoa. Jos vaihdevuosien alkuvaiheessa on vuotoihin liittyviä ongelmia, voidaan keltarauhashormonia käyttää ilman estrogeenia tabletteina jaksottaisesti joka kuukausi tai joka toinen kuukausi. Keltarauhashormonijakson jälkeen tulee yleensä tyhjennysvuoto.

Tiboloni

Tiboloni on vaihdevuosioireita helpottava hormoni, jolla on samanlaisia hyötyjä ja riskejä kuin muillakin hormonivalmisteilla.

Muut lääkkeelliset hoidot

SSRI-lääkkeet (serotoniinin takaisinoton estäjät)
Gabapentiini
Pregabaliini
Klonidiini
Ergotamiini, fenobarbitaali, belladonna -yhdistelmävalmiste
Oireet voivat helpottua, mutta toisaalta kaikilla lääkkeillä on myös haittavaikutuksia. Lääkäri auttaa valitsemaan sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Erot eri hoitomuodoissa

Tabletit ovat lääkkeenä tuttu, päivittäin otettava hoito. Tiedetään, että tablettihoito nostaa hyvää HDL-kolesterolia tehokkaammin kuin ihon kautta annosteltu hoito. Muistettava puolestaan on, että suun kautta otettu estrogeeni lisää tyroksiinin tarvetta kilpirauhaslääkitystä saavilla potilailla.

Ihon kautta annosteltavissa laastari- ja geelihoidoissa vältetään maksan ensikierron aineenvaihdunnan vaikutus, jolloin annos voidaan pitää matalana ja pitoisuudet ovat tasaisemmat. Laastari vaihdetaan kaksi kertaa viikossa, geeliä levitetään iholle päivittäin.

Hormonikierukassa keltarauhashormoni vaikuttaa kohdun sisällä ”täsmähoitona”. Keltarauhashormoni pitää kohdun sisälimakalvon ohuena näin suojaten sitä eikä vuotoja yleensä esiinny. Keltarauhashormonia voi annostella myös laastarissa yhdessä estrogeenin kanssa.