Hormonikorvaushoidot

Hormonihoito ja muut
lääkkeelliset hoidot

Hormonihoidolla on terveysvaikutuksia, mutta sairauksien ennaltaehkäisyyn tai hoitoon hormonihoitoa ei ensisijaisesti ole tarkoitettu. Vaihdevuosien hormonihoidolla, kuten kaikilla lääkkeillä, on hyötynsä ja riskinsä.

Vaihdevuosien hormonihoitoa estrogeenilla (liitettynä keltarauhashormoniin, mikäli kohtua ei ole poistettu) käytetään silloin kun vaihdevuosioireisiin, eli kuumiin aaltoihin ja hikoiluihin sekä niihin liittyviin unihäiriöihin tarvitaan tehokasta lievitystä. Hormonihoidosta on apua limakalvojen kuivumiseen ja se voi osin vähentää ihon hentoja ryppyjä. Helpotusta voi saada myös lihas- ja nivelkipuihin ja mielialan vaihteluihin.

Estrogeeni

Vaihdevuosioireiden hoidon kulmakivi on estrogeeni. Suomessa käytetään ns. luonnollista estrogeenia eli estradiolia. Pelkkää estrogeenia käytetään hoitona naisille, joilta kohtu on poistettu ja yhdistettynä keltarauhashormoniin heille, joilla kohtu on tallella.

Keltarauhashormoni

Keltarauhashormonin tehtävä on pitää vuodot kurissa ja suojata kohdun limakalvoa. Jos vaihdevuosien alkuvaiheessa on vuotoihin liittyviä ongelmia, voidaan keltarauhashormonia käyttää ilman estrogeenia tabletteina jaksottaisesti joka kuukausi tai joka toinen kuukausi. Keltarauhashormonijakson jälkeen tulee yleensä tyhjennysvuoto.

Tiboloni

Tiboloni on vaihdevuosioireita helpottava hormoni, jolla on samanlaisia hyötyjä ja riskejä kuin muillakin hormonivalmisteilla.

Muut lääkkeelliset hoidot

SSRI-lääkkeet (serotoniinin takaisinoton estäjät)
Gabapentiini
Pregabaliini
Klonidiini
Ergotamiini, fenobarbitaali, belladonna -yhdistelmävalmiste
Oireet voivat helpottua, mutta toisaalta kaikilla lääkkeillä on myös haittavaikutuksia. Lääkäri auttaa valitsemaan sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Erot eri hoitomuodoissa

Tabletit ovat lääkkeenä tuttu, päivittäin otettava hoito. Tiedetään, että tablettihoito nostaa hyvää HDL-kolesterolia tehokkaammin kuin ihon kautta annosteltu hoito. Muistettava puolestaan on, että suun kautta otettu estrogeeni lisää tyroksiinin tarvetta kilpirauhaslääkitystä saavilla potilailla.

Ihon kautta annosteltavissa laastari- ja geelihoidoissa vältetään maksan ensikierron aineenvaihdunnan vaikutus, jolloin annos voidaan pitää matalana ja pitoisuudet ovat tasaisemmat. Laastari vaihdetaan kaksi kertaa viikossa, geeliä levitetään iholle päivittäin.

Hormonikierukassa keltarauhashormoni vaikuttaa kohdun sisällä ”täsmähoitona”. Keltarauhashormoni pitää kohdun sisälimakalvon ohuena näin suojaten sitä eikä vuotoja yleensä esiinny. Keltarauhashormonia voi annostella myös laastarissa yhdessä estrogeenin kanssa.