Hormonikorvaushoidot

Lääkkeettömät
hoitovaihtoehdot

Vaikka hormonikorvaushoito on tehokkain vaihdevuosioireita helpottava hoito, voidaan oireita hoitaa myös lääkkeettömin tavoin. Tällaiset keinot sopivat erityisesti niille naisille, joilla oireet ovat lieviä tai kestävät vain lyhyen aikaa.

Jos hormonikorvaushoito ei ole mahdollista esimerkiksi muusta lääkityksestä johtuen tai se aiheuttaa hankalia haittavaikutuksia, on perusteltua kokeilla erilaisia lääkkeettömiä vaihtoehtoja. Lääkkeettömät vaihtoehdot sisältävät useita elämäntapamuutoksia, jotka ovat hyödyllisiä myös hormonikorvaushoitoa käyttäville. Tieteelliset tutkimukset lääkkeettömistä hoidoista ovat kuitenkin vähäisiä tai tutkimustulokset tehosta ristiriitaisia.

Erilaisten rentoutusharjoitusten, erityisesti joogan, on todettu helpottavan jossakin määrin vaihdevuosioireita. Joidenkin tutkimusten mukaan vähintään kolme kertaa viikossa tehtävä liikuntasuoritus, joka kestää vähintään tunnin ja nostaa sydämen sykettä, näyttäisi vähentävän sekä kuumia aaltoja että uniongelmia. Liikunnan harrastaminen on terveydelle hyödyllistä, joten se on joka tapauksessa suositeltavaa myös vaihdevuosi-ikäiselle naiselle. Akupunktion tehoa vaihdevuosioireiden hoitoon on myös tutkittu, mutta selviä tuloksia ei ole osoitettu. Toisaalta myöskään haittoja ei ole todettu.

Kerrospukeutuminen, huoneilman viilentäminen erityisesti makuuhuoneessa ja tuulettimien käyttö saattavat auttaa.

Elämäntapamuutokset, kuten tupakoinnin lopettaminen ja runsaan alkoholinkäytön välttäminen, saattavat osaltaan helpottaa vaihdevuosioireita. Erittäin tärkeää oireiden hallinnassa ylipainoisilla naisilla on laihduttaminen. On huomattava, että vaihdevuosien jälkeen, aineenvaihdunnan hidastuttua, paino nousee vuosittain 1⁄2–1 kg vaikka noudattaisikin aikaisempaa ruokavaliota, joten ruokailutottumuksia kannattaa keventää. Kuumat juomat, erityisesti kahvi, ja mausteiset ruuat, saattavat osaltaan vaikuttaa vaihdevuosioireisiin, joten niiden välttäminen tai ainakin vähentäminen saattaa osaltaan helpottaa.

Hormonikorvaushoidot
Vaihdevuosioireiden hoito lääkehoidolla vai lääkkeettömin keinoin? Sinä päätät.

Luontaistuotteet

Vaihdevuosioireiden lievittämiseen käytetään paljon luontaistuotteita. Näitä voivat olla esim. erilaisiin hermoston häiriötiloihin tarkoitetut tai uneen vaikuttavat valmisteet. Valmistevalikoima on nykyisin mittava. Tieteellisiin tutkimuksiin perustuvaa tehoa vaihdevuosioireisiin ei ole osoitettu. Tuotteilta puuttuvat myös laajamittaiset terveysvaikutustutkimukset, jotka lääkkeiltä vaaditaan.