Milloin on aika lopettaa hormonikorvaushoito

Hormonikorvaushoidon lopettaminen on aina naisen oma päätös. Osalla naisista vaihdevuosioireet kestävät vain lyhyen aikaa, muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen, joten he pystyvät lopettamaan hormonikorvaus- hoidon käytön helpostikin. Toisilla naisilla oireet saattavat jatkua pitkään, jopa vuosikymmeniä, yli 70-vuotiaaksi. Tällöin hoitoa tarvitaan pitkäaikaisesti. Hoidon pituuden määritys onkin mahdollista ainoastaan tauottamalla tai lopettamalla hoito, jonka jälkeen arvioidaan vaihdevuosioireiden helpottuminen ja/tai loppuminen. Hoidon lopetuksesta tai tauotuksesta tulee aina keskustella lääkärin kanssa.

Hoidon lopettamisessa sovelletaan eri tapoja: hoito voidaan lopettaa äkkinäisesti tai asteittain. Tutkimusten mukaan hoidon lopettamisen onnistumisessa ei ole eroa, lopetettiin hoito sitten kummalla tavalla tahansa. Asteittainen lopetus voidaan toteuttaa joko hoitoannosta tai hoitopäiviä vähentämällä. Lopetus suositellaan toteutettavaksi pitkän ajan kuluessa, jopa 6–12 kuukauden kestoisena, minä aikana vaihdevuosioireet ovat loppu- neet tai helpottuneet siedettäviksi.

Tärkein tekijä hoidon uudelleen aloittamisessa on vaikeiden vaihdevuosioireiden palautuminen. Yleisimpiä ovat kuumat aallot ja hikoilu, eli samat oireet, joita hormonikorvaushoidolla on hoidettukin. Ne alkavat usein jo viikon, viimeistään kuukauden kuluessa hoidon lopettamisesta. Oireet saattavat kuitenkin loppua tai ainakin vähentyä siedettäviksi muutaman kuukauden kuluessa, joten jos hoito halutaan lopettaa, kannattaa oireiden esiintymistä seurata pidempään. Päätöksen hoidon uudelleenaloittamisesta määrää usein oma elämäntilanne. Jos työtehtävät ovat vaativia tai stressaavia, aloitetaan hoito uudelleen oireiden ilmaannuttua usein herkemmin. Sen sijaan helpommassa työtilanteessa tai eläkkeellä voidaan vaihdevuosioireita kestää paremmin aloittamatta hoitoa uudelleen.