Yleistä vaihdevuosista

YLEISTÄ
VAIHDEVUOSISTA

Menopaussilla tarkoitetaan viimeisiä naisen oman hormonitoiminnan aikaansaamia kuukautisia. Keskimäärin menopaussi tapahtuu 51 vuoden iässä, mutta yksilölliset vaihtelut ovat suuria.

Myös perimä voi vaikuttaa vaihdevuosiin. Tupakoivalla naisella menopaussi alkaa tyypillisesti varhaisemmin ja myös runsas alkoholin käyttö saattaa aikaistaa vaihdevuosien alkamista. Vaikka naisen keskimääräinen elinikä on pidentynyt, ei menopaussin alkaminen ole juurikaan siirtynyt.

Kuukautisten loppuminen johtuu munasarjojen toiminnan vähittäisestä hiipumisesta. Ensin laskee keltarauhashormonin eritys, sen jälkeen estrogeenihormonin. Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin hormonituotannon muutokset alkavat aina siihen saakka, kun tuotanto loppuu. Estrogeenipitoisuuden pienentyminen on elimistön kannalta merkittävin muutos.

Menopaussi tapahtuu kaikilla naisilla, mutta kaikki eivät koe vaihdevuosioireita. Noin joka toinen suomalainen nainen kärsii oireista. Heistä kolmanneksella oireet kestävät yli 5 vuotta ja viidenneksellä ne saattavat jatkua jopa yli 15 vuotta.

Naiset ja vaihdevuodet
Jokaisella suomalaisella naisella on oikeus voida hyvin myös vaihdevuosissa