Hankala vaihe
naisen elämässä

Vaihdevuodet vaikuttavat kuukautiskiertoon. Tavallisesti kierto ensin lyhenee ja sitten pitenee, kunnes kuukautiset jäävät kokonaan pois. Vuotopäivien ja vuodon määrä saattaa lisääntyä, kierto voi alkaa ja päättyä tiputteluvuodolla. Mikäli käytössä on hormonaalinen ehkäisymenetelmä, voivat kiertoon liittyvät muutokset jäädä huomaamatta.

Yleisimmät ja helpoimmin tunnistettavat vaihdevuosioireet ovat ns. vasomotorisia oireita, joita ovat kuumat aallot, hikoilu ja sydämen tykyttely. Kuumia aaltoja ja hikoilupuuskia voi esiintyä päivällä ja yöllä. Oireet voivat kestää sekunneista muutamiin minuutteihin. Mielialan muutoksina voi esiintyä masennusta, alakuloa, ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä ja saamattomuutta. Myös muistin ja keskittymisen kanssa saattaa olla ongelmia, sekä päänsärkyä ja nivelsärkyä voi esiintyä.

Vaihdevuosissa voi lisäksi kokea seksuaalista haluttomuutta. Iho ohenee ja ryppyjä ilmaantuu herkemmin, koska ihon tärkein tukiproteiini, kollageeni, vähenee jopa kolmanneksen. Emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu, mikä aiheuttaa kirvelyä, kipua, poltetta, kutinaa, yhdyntäkipuja ja valkovuotoa. Limakalvojen oheneminen voi aiheuttaa myös tihentynyttä virtsaamistarvetta ja virtsanpidätyskyky voi huonontua, myös alttius virtsatietulehduksille kasvaa.

Vaihdevuosioireet ovat yleisiä ja niihin löytyy helpotusta. Lääkärin kanssa kannattaa rohkeasti keskustella, jos jokin asia painaa mieltä ja epäilee, että syynä voisi olla vaihdevuosioireilu.